“We bezorgen onze bewoners met dementie een zo prettig mogelijke dag"

huiskamermedewerker Jos Heijkoop

Voor bewoners met dementie vervult de huiskamer op de afdeling een belangrijke rol. Jos Heijkoop, huiskamermedewerker in verpleeghuis Rosariumhorst, legt uit: “Veel bewoners verblijven hier overdag, ’s avonds slapen ze in hun eigen appartement. Het verblijf in de huiskamer voorkomt dat mensen vereenzamen. Tegelijkertijd zorgen we met activiteiten ervoor dat mensen gestimuleerd worden. Samen bezorgen we hen een zo prettig mogelijke dag.”

Structuur bij dementie

Als huiskamermedewerker biedt Jos ‘zijn’ bewoners structuur in de dag: “We eten samen, drinken koffie, spelen een spelletje en maken bijvoorbeeld gezamenlijk een kruiswoordpuzzel of doen een geheugentraining. Zo blijven mensen hun brein gebruiken. In het programma zit veel herhaling. Dat zorgt voor herkenning.”

Bij de invulling van het huiskamerprogramma houdt Jos niet alleen rekening met de wensen en mogelijkheden van de bewoners met dementie. “Ik bied juist activiteiten aan waar ik zelf plezier aan beleef. Die doe je met veel meer passie. En dat merken de bewoners ook.” Jos geniet van de een-op-een-gesprekken die hij met bewoners voert. “Soms ga ik een gesprek aan op basis van wat ik in de krant lees, soms weet ik van familieleden hoe het beroepsverleden van iemand was. Die binding met mensen vind ik heel belangrijk.”

Jos volgde verschillende trainingen in het omgaan met dementie: “Je ontdekt wat er precies gebeurt in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer. Verder leer je dat je je bewoners meer in hun waarde laat door niet de strijd aan te gaan met wat zij beweren."

Omgaan met dementie

Jos volgde verschillende trainingen in het omgaan met dementie: “Je ontdekt wat er precies gebeurt in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer. Verder leer je dat je je bewoners meer in hun waarde laat door niet de strijd aan te gaan met wat zij beweren. En je komt te weten hoe je bewoners met beginnende dementie het beste kunt begeleiden. Voor die mensen is het vaak heel moeilijk om te accepteren dat ze dingen vergeten.”

Heel soms komen bewoners niet naar de huiskamer. Jos gaat dan naar hun appartement om hen alsnog uit te nodigen om aan te sluiten. “Wat begint met ‘laat mij maar even liggen’ kan ik soms met wat humor ombuigen naar ‘laten we het toch maar proberen’. Als iemand dan alsnog een fijne dag in de huiskamer beleeft, dan is mijn dag weer helemaal goed.”